perjantai 15. huhtikuuta 2016

Kinkkuvoileipäkakku


15 hengelle

1 Paahto Ruis (pieni paketti riittää) 12-13 siivua
1 Täysjyvä paahtoleipää 7-8 siivua

Kostutusliemi:
1 lihaliemikuutio
5 dl vettä

Kinkku-paprikatäyte:

1 pss savusuikaleita (230 g) hienonnettuna pienemmiksi
1 pieni punainen paprika pikkuruisina kuutioina
1 dl juustoraastetta
1 prk Creme Bonjour Savuinen BBQ -tuorejuustoa (200 g) tai muuta tuorejuustoa
1 prk creme fraichea (150 g)
1 rkl majoneesia
1,5 - 2 tl aromisuolaa
1 tl mustapippuria

Suolakurkku-sipulitäyte:

2 kokonaista suolakurkkua pikkuruisina kuutioina
1 pieni punasipuli pikkuruisina kuutioina
2 dl juustoraastetta
1 prk ruohosipuli-tuorejuustoa (200 g)
1 prk creme fraichea (150 g)
1 rkl majoneesia
1,5 -2 tl aromisuolaa
1 tl mustapippuria
(Täytteeseen käytetään vain puolet tästä täytteestä, toiseen puoleen tehdään voileipäkakun kuorrute seuraavana päivänä!)

Voileipäkakun kuorrutus:

1/2 suolakurkku-sipulitäytteestä
1 prk maustamatonta tuorejuustoa (200 g)
suolaa, mustapippuria

Pinnalle:

punaisia viinirypäleitä
kinkkusiivut (ohut)

suolalihasiivut
ruohosipulisilppua, persiljaa, tuorekurkkupalasia


1. Keitä lihaliemi vedestä ja lihaliemikuutiosta, jäähdytä huoneenlämpöiseksi - älä säikähdä jäähtyessä pinnalle hyytyvää rasvaa, siivilöi se pois, kun alat täyttää kakkua. Nestettä menee noin 2-3 dl.

2. Kelmuta 2 litran suorakaiteen muotoinen leipävuoka, jätä kelmua roikkumaan reilusti reunan yli. Leikkaa leipäviipaleista reunat pois saksilla. Täysjyväpaahtoleipää menee noin 7-8 siivua ja pienempää Ruispaahtoa noin 12-13 siivua.

3. Pilko paprika niin pieniksi kuutioiksi kuin pystyt ja laita paprika pieneen kulhoon odottamaan. Pilko suolakurkut ja punasipuli samoin, niin pieniksi kuutioiksi kuin ikinä kykenet. Laita pikkukulhoihin. Pilko kinkkusuikaleet niin pieneksi kuin pystyt. Siirrä kinkkusilppu vatkauskulhoon.

4. Valmista kinkkutäyte siihen kulhoon, jossa kinkkusilppu on. Lisää sekaan paprikakuutiot, juustoraaste, tuorejuusto, creme fraiche, majoneesi ja mausteet. Vatkaa sähkövatkaimella kunnolla ainekset sekaisin. Maista maut ja lisää tarvittaessa mausteita.

5. Tee kurkku-sipulitäyte toiseen kulhoon. Laita kulhoon pilkottu suolakurkku ja punasipuli, tuorejuusto, creme fraiche, juustoraaste, majoneesi ja mausteet. Vatkaa ainekset kunnolla sekaisin. Maista maut. Täytteissä pitäisi olla kivasti pientä purutuntumaa, mutta palasten pitää olla pikkuruisia.

6. Laita kelmutetun leipävuoan pohjalle ensin kerros vaaleampaa täysjyväpaahtoleipää, minulla meni vain 3 viipaletta pohjalle. Koska kerroksia tulee neljä, vahvempi ruispaahtoleipäkerros kannattaa jättää viimeseksi, jolloin siitä tulee tukevampi pohja kakkuun, eikä kosteus tule läpi. Kostuta leipäkerros lihaliemellä. Itse otan Savonia-teelusikan ja laitan kullekin täysjyväpaahtoviipaleelle 5 teelusikallista lihalientä tasaisesti. Kokeile vielä kädellä, että pinta tuntuu tasaisen kostealle.

7. Laita kostutetun täysjyväleipäkerroksen päälle puolet kinkkutäytteestä ja sivele täyte tasaisesti leipien pinnalle. Lado uusi leipäkerros ruispaahtoleivästä täytteen päälle. Ruispaahtoleivät ovat pienempiä leipiä ja minä jouduin asetella leipiä siksak-muotoon, vuorotellen toiseen ja toiseen reunaan kiinni, ja täydentää vuorotellen päitä pienemmillä leipäpaloilla. Kakkukerroksesta tulee tukevampi, jos ei laita kaikkia jatkopaloja pelkästään toiselle reunalle.Jatkopalat eivät haittaa mitään, sillä kosteus kyllä kiinnittää leivät nätisti kerrokseen. Kostuta ruispaahtoleivät 4 teelusikallisella lihalientä per leipäviipale, koska ovat pienempiä leipäsiivuja. Kokeile vielä kämmenellä, että kosteutta on sopivasti. Itselläni nämä kostutusmäärät ovat hioutuneet aivan sopiviksi, sillä kakusta tulee sopivan kostea, mutta neste ei valu alustalle.

8. Laita puolet kurkku-sipulitäytteestä kostutettujen ruispaahtoleipien päälle ja levitä täytekerros tasaiseksi. Vie loput kurkku-sipulitäytteestä kelmulla peitettynä kylmään - huomenna siihen lisätään rasiallinen maustamatonta tuorejuustoa ja sillä kuorrutetaan kakku.

9. Lado täytteen päälle täysjyväpaahtoleivistä kerros. Itselläni leipävuoka levenee vähän pohjaa kohti, joten leipää piti laittaa vähän enemmän kuin ensimmäisessä kerroksessa. Kostutus vanhalla kaavalla eli 5 tl lihalientä per leipäviipale. Laita kostutetun leipäkerroksen päälle loput kinkkutäytteestä ja levittele tasaiseksi.

10. Paina viimeinen ruispaahtoleipäkerros täytteen päälle, tee jatkopalat samoin kuin aikaisemminkin. Kostuta 4 tl lihalientä per leipäviipale. Nosta vuoan laidoilta kelmut tiukasti ylös ja sulje kakku kelmun sisään. Laita hyvin kevyt leikkuulauta tai suorapohjainen leipävuoka päälle painoksi ja vie kylmään vuorokaudeksi.

11. Seuraavana päivänä. Avaa kelmut ja kumoa kakku kakkupahvin päälle suorakaiteen muotoiselle tarjoilulautaselle. Ota jäljellejäänyt kurkkutäyte kylmästä ja vatkaa sekaan 1 prk maustamatonta tuorejuustoa, ripaus suolaa ja mustapippuria. Kuorruta kakku veitsen avulla kurkkutäytteellä. Pinnasta tulee mukavan elävän näköinen täytteen kasviskuutioiden takia. Lado tarjoiluastian reunoille jääsalaattia ja pilko vähän keltaista paprikaa päälle.

12. Koristele voileipäkakku haluamallasi tavalla. Itse laitoin tällä kertaa päälle kinkkusiivujen puolikkaista rullattuja kinkkurullia, suolalihasta rullattuja rullia, halkaistuja punaisia viinirypäleitä, vähän ruohosipulia ja persiljaa. Pari helppoa tuorekurkkulehteä kakun keskelle kinkkuruusukkeen seuraksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti