maanantai 18. huhtikuuta 2016

Hiiva

Taikinan nostatuksessa käytetään hyväksi hiivan kykyä muodostaa kaasuja.
Taikinan nouseminen perustuu siihen, että hiivan tuottama kaasu jää kiinni taikinan rakenteen sisään, jolloin rakenne venyy.
Taikina kohoaa ja syrjäyttää taikinan vaivauksen aikana sitoutuneen ilman.

On tärkeää, että hiiva liotetaan aina kädenlämpöiseen nesteeseen.
Liian lämmin neste heikentää hiivan toimintaa.
Kylmemmässä lämpötilassa hiiva toimii hitaasti ja vaatii pidemmän nostatusajan.

Leivinhiiva on elävä hyötymikrobi.
Hiivan kohottava vaikutus perustuu sen kykyyn hajottaa taikinan tärkkelystä ja lisättyä sokeria alkoholiksi ja hiilidioksidiksi, jolloin taikina kuohkeutuu ja kohoaa.
Taikinaan ei tarvitse lisätä sokeria, sillä hiiva pystyy tekemään sitä itse jauhojen tärkkelystä hajottamalla. Pieni sokerilisäys suolaiseenkin taikinaan nopeuttaa silti hiivan toimintaa.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mitä hiiva on?
Tutustu tarkemmin hiivaan Leipätiedotuksen
Hilpeä hiiva diaesityksessä.

 Hiivan merkitys taikinassa

Taikina nousee ja leivonnainen saa huokoisen rakenteen.
Syntyy tärkeitä aromiaineita.
Taikina pehmenee ja sen käsittelyominaisuudet paranevat


   Katso vinkkejä hiivataikina leivontaan Suomen Hiivan
Hiivalla hyvää -leivontaoppaasta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti