Mausteita käytetään tuomaan taikinoihin makua, koristeet tekee hienon lopputuloksen leivonnaisesta.
Suolaa voi käyttää tuomaan makua ja samalla se voimistaa hiivataikinoiden sitkoa, näin leivonnaisiin tulee parempi rakenne.Mausteina voit käyttää esim. pippurimausteita, yrttimausteita joita ovat: basilika, timjami, oregano, rosmariini, kirveli jne. Leivonnaisiin yleensä käytetään esim. kanelia ja kardemummaa, toimivat makuaineina.
Pähkinöitä esim. saksan-, hassel-, para- ja pekaanipähkinät antavat pähkinäisen aromin lisäksi tuomaan leivonnaisille erilaista rakennetta ja ulkonäköä.
Mantelit on pähkinöitä miedompi mutta ajaa saman asian. On olemassa rouhetta, jauhetta, lastuja ja kokonaisia manteleita. Niitä käytetään lähinnä koristeluun.
Kookoshiutaleet sopivat taikinoihin, kuorrutuksiin ja koristeluun. Siemenet kuten auringonkukan-, unikon-, pellavan- ja seesaminsiemeniä käytetään lähinnä leipätaikinoissa.
Strösselivalikoima on tänäpäivänä suuri, muoto vaihtelee sydämistä kukkiin. Se koristelee kivasti vaikka kakun.
Kuivattuja hedelmiä, kuten rusinoita, luumuja, aprikooseja, päärynöitä jne. käytetään vaikka kakkujen aineksina. Hillotut hedelmät taas on koristeena esim. kakuissa ja pikkuleivissä.
Sokeroituja kirsikoita tai hedelmiä ovat parhaimmillaan koristeina.
Esansseja ja öljyjä (rommi,vanilja, manteli jne.) tehostavat makua ja niitä käytetään tippoina. Elintarvikevärit ovat vahvoja aineita, se värjää haluamasi aineen esim. kermavaahdon, sokerivesiseoksen tai marsipaanin.
Jonna
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti