Karjalanpiirakat
Kuori
0,2 l kylmää vettä
0,005 kg suolaa
0,03 kg öljyä
0,18 kg ruisjauhoa
0,15 kg vehnäjauhoa
- Sekoita veteen suola ja jauhot.
- Vaivaa tasainen taikina.
4 dl vettä
4 dl puuroriisiä
2 l täysmaitoa
1.5 tl suolaa
- Kiehauta vesi. Lisää riisit. Keitä kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
- Lisää maito. Keitä hiljalleen, kunnes puuro on kypsää.
- Puuron pitää olla pehmeää ja helposti levitettävää.
- Nokare voita puuron joukossa antaa piirakoille lisämakua.
- Jäähdytä puuro.
- Jäähtyneeseen puuroon voi lisätä yhden kananmunan ennen kuin puuroa käytetään piirakoiden täytteenä.
Voitelu
50 - 100 g voita
1-1,5 dl vettä (tai maitoa)
Kuumenna vesi (tai maito) ja lisää siihen voi.
Piirakoiden tekovaiheet- Pyörittele kiinteäksi vaivattu taikina tangoksi, joka leikataan palasiksi
- Palat pyöritellään pöydällä palloiksi. Pallot painellaan jauhojen päällä litteiksi kakkaroiksi. Kun kaikki pallot on tehty kakkaroiksi, alkaa kuorien ajeleminen. Piirakkapulikkaa pyöritetään niin, että kuori pyörii pulikan alla.
- Valmiit kuoret pannaan noin 10 kappaleen pinoihin päällekkäin, jauhoja ripotellaan väliin. Voidaan peittää liinalla tai muovilla, etteivät kuivu.
- Kuoret levitetään leivin laudalle ja kullekin pannaan runsas lusikallinen täytettä, joka levitetään piirakan muodon mukaan melkein reunoihin asti.
- - 7. Soikean karjalanpiirakan rypytys aloitetaan kuvan osoittamalla tavalla, silloin ei jää kärkeä, joka palaisi uunissa.
9. Paistamisen jälkeen piirakat voidellaan veden ja voin seoksella ja peitetään koriin. Pitempää säilytystä varten piirakat jäähdytetään peittämättä ja pakataan kylmään.
Sultsinan kuorien pitää olla niin ohuita, että niitä liikutellaan pöydällä puhaltamalla. Kuoret paistettiin tulikuumalla hellalla tai uunin arinalla ruskeapilkkuisiksi. Täytteeksi käytettiin ohra-, riisi- tai mannapuuroa. Puuro ja kuoret tuotiin pöytään eri astiassa. Sultsinat täytettiin vasta pöydässä.
Sultsinat
Kuori
2 dl vettä
3 dl
ruisjauhoa
1½ dl vehnäjauhoa
1 tl suolaa
Taikinasta tulee noin 20 - 25 kpl sultsinoita.
Taikinasta tulee noin 20 - 25 kpl sultsinoita.
Täyte
½ l maitoa
1 dl puuroriisiä
1 tl suolaa
Valmistus
- Keitä puuro.
- Ajele taikinasta noin 25 cm halkaisijaltaan olevia kuoria.
- Paista kuoret tulikuumassa paistinpannussa tai suoraan liedellä.
- Voitele kuorien toinen puoli voilla ja lado kuoret pinoon kaksittain, voidellut puolet aina vastakkain.
- Täytä sultsinat levittämällä kuumaa puuroa kuoren voitelemattomalle puolelle.
- Taita sultsinat kääntämällä reunat täytteen päälle ja käännä vielä kerran sultsina kaksin kerroin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti